TICA - kiállítás

T I C A
- The International Cat Association -
(Nemzetközi Macska Szövetség)

  A TICA egy 1979-ben alakult amerikai macskaklub. A tradicionális bírálati rendszerű (pl. FIFe, WCF...) klubok mellett egy teljesen másfajta - genetikai alapú - törzskönyvezési rendszert dolgozott ki, valamint másfajta bírálati rendszert is létrehozott. Itt a cicák nemcsak címeket érnek el, hanem résztvesznek egy regionális (RW) és világverseny (IW) -ben is - ezekben a versenyekben a világ összes TICA kiállításain résztvevő (regisztrált) cicák szerepelnek.

  Egy nap nem csak egy bírálaton vesznek részt, mint a tradicionális bírálati rendszerekben, hanem a meghirdetett kiállításnak megfelelően napi 5-6, vagy akár 8 bírálaton is! Az egyes bírálatokon (bírálati ringekben) szín és divízió (csoport) alapján kapnak bírálatot a bemutatott cicák, majd az egyes kategóriákben (hosszúszőrű és rövidszőrű kölyök - LH/SH kitten; hosszúszőrű és rövidszőrű felnőtt - LH/SH cat; kasztráltak- alters; hosszúszőrű és rövidszőrű házimacska kölykök - LH/SH-HHP kitten; hosszúszőrű és rövidszőrű házimacskák - LH/SH-HHP) döntőt is hirdetnek. Ezeken a bírálatokon és a döntőkben elért helyezéseik alapján pontokat gyűjtenek. Az elért pontszámok + egyéb szabályok alapján kaphatnak címeket a cicák.

  A TICA rendszerben a házimacskák is ugyanolyan "megbecsülésben" részesülnek, mint pedigrés társaik. Ugyanazokat a pontszámokat kell összegyűjteniük és meg kell felelniük a többi szabályoknak is, hogy a megfelelő címeket elérhessék.

Igen, a házimacskák is kapnak címeket a TICA rendszerben!


Most pedig lássuk, milyen feltételek is kellenek egy adott titulus elnyeréséhez a TICA rendszerben:
És mit jelentenek a rejtélyes rövidítések?

- MS - Master
(bajnok); GRM - Grand Master (nagybajnok); DGM - Double Grand Master (kétszeres nagybajnok);
- TGM
- Triple Grand Master
(háromszoros nagybajnok); QGM - Quadre Grand Master (négyszeres nagybajnok);
- SGM - Supreme Grand Master
(legfelső nagybajnok)

- SP - special ring: (külön bírálják a hosszú- és a rövidszőrűeket)
- AB - allbreed ring: (együtt bírálják a hosszú- és a rövidszőrűeket)
 

 
 Az amerikai TICA rendszerű kiállításokon ugyanolyan szabályok szerint versenyeznek a házimacskák is, mint a fajtatiszta tenyészmacskák és kasztrált cicák. Ugyanúgy regisztrálni kell Őket, mint pedigrés társaikat.

 Ha megnézünk pl. egy amerikai TICA macskakiállítást, sokszor 30-40 (!!!) házimacska is versenyez egymással, és házimacska kölykökből is sokszor szokott lenni akár 15-20 egyed is!

Ott kultusza van az "egyszerű" házimacskák megmérettetésének is. Igaz, nincs egységes házimacska bírálati szabály: a cicusokat a felkészítettségük, kedvességük, játékosságuk, esetlegesen egyedi, különleges mintázatuk alapján rangsorolják. Milyen általános "macska-benyomást" gyakorolnak a bírókra, milyen szerető kedvencek.
 A házimacskák is megkaphatják a legmagasabb "Supreme" címet (Supreme Grand Master, SGM) és közöttük is kiosztják az éves verseny eredményeit: az adott régió legszebb 20 házimacskáját (és 10 házimacska-kölykét) jutalmazzák.


 Létezik egy TICA-s házimacska különdíj is - James (Jim) C. Becknell Memorial Award -, amelyet egy amerikai TICA-s bírónő, Sue Becknell alapított a férje (szintén bíró volt, és a TICA egyik régebbi elnöke) emlékére. Általában amely kiállításra Őt meghívják, a ringben, melyben bírál, az első helyezett felnőtt házicicának szokta odaadni. Magyarországon eddig három cica (1), (2), (3) nyerte meg.

Fontos tudnivalók:

 

- Házimacskáknál (HHP) mindig ugyanazt a nevet és születési dátumot használja minden esetben, mint amikor először bemutatásra kerül. Ha megváltoztatja valamelyik adatot, akkor két különböző nevezésnek kell tekinteni, amelyek külön kerülnek pontozásra.

- Magyarország a TICA dél-európai (ES, EurS) régiójába tartozik.

- A kiállításra való megérkezést követően ellenőrizd, hogy a nevezett macskád / macskáid neve(i), regisztrációs száma(i) és a feltüntetett régió jók-e! Ha a katalógusban nem azon a TICA regisztrációs számon szerepel a cicád, mint a valós száma, akkor mindenképpen jelezd a Master Clerk-nél!!! (Ugyanis ha nem valós adatokkal versenyez a cica, akkor nem tudják a későbbiekben beazonosítani a pontszámokat illetően!)
-

- Az egy, vagy többnapos kiállítás eredményei külön összesítésre kerülnek, s a kiállítás legszebbjei külön díjazásban részesülnek (Best of Best).


- Címeket csak a TICA-ban regisztrált macskák kaphatnak, egy kiállítási eredményt számítanak be (vagy mégsem...), amelyen még nem volt a macskának regisztrációs száma.


- A felnőtt házimacskákat (HHP) - 8 hónapnál idősebbek - csak ivartalanítva lehet benevezni a versenyre!

- A házimacska kölykök - (HHP Kitten, HHK) - (4-8.hónaposak) címeket nem szerezhetnek.


- Minden TICA évad az adott év május 1-től a következő év ápr.30-ig tart!
- A TICA rendszerről, díjakról, regisztrációról, stb... bővebben a www.tica.org hivatalos oldalon lehet infomációkat szerezni!


- Bővebben magyarul a TICA kiállítási rendszerről:
ITT!- Kiállítási riportok (adott kiállítás eredményei, helyezései):
TICA Showreport Archive

- Régiós verseny állása, helyezései (fajtánként, régiónként is): TICA Standing Archive- Magyar házimacska / házimacska-kölyök TICA régiós eredmények: ITT! (2Mb, .PDF)

A címekkel és eredményekkel pénzjutalom NEM jár!

ticaszinkodok

 


| Impresszum |
(c) web, content, layout:  Szentes Gerzson Péter, 2006-