Kiállításra kell

A kiállításon való részvétel általános feltételei  Minden olyan macska, amely nem rendelkezik igazolt származási papírokkal - törzskönyvvel - és nem felel meg egyetlen fajtatiszta macska fajtaleírásának (standard-nek), házimacskának tekintendő.
Általában nincs alaki, formai és színi-mintázati megkötés.
A legtöbb egyesület megengedi a hibás cicák (törött fülek, háromlábú cicák, vak cicák...) versenyeztetését is.


A házimacskák macskakiállításokon külön nevezési osztályban versenyeznek:
- Házimacska osztály; HHP-class, Hauskatzen; Chats de maison / Chat de gouttiere; Gato doméstico; Huiskatten; Huiskat; Kotikissat; 
  Kot domowy; Domáce kocka, mačka
... (HHP, HCS, HCL, DOM, DOS, DOL...).


A teljesség igénye nélkül néhány szó a nevezés, bemutatás feltételeiről:

 

 

  A nevezés a kiállítást szervező egyesület által kiadott nevezési lappal történik, s akkor válik érvényessé, ha azt a nevezési díj meg-fizetésével egyidejűleg a megszabott határidőig a rendezőséghez eljuttatják. A nevezési díj csak abban az esetben fizetendő vissza, ha a kiállításon való részvételt a kiállítás időpontja előtti nevezési határidőig lemondják. (Az adott kiállítás szervezőinél kell pontosítani mindig a nevezés feltételeit!!!)

  A kiállításon csak egészséges, parazitamentes, jó kondícióban lévő olyan macskák vehetnek részt (kölyköknek legalább 3 hónaposaknak kell lenniük, min. egy érvényes ún. "kombinált" oltással), amelyek rendelkeznek egy évnél nem régebbi, de három hétnél nem frissebb fertőző gyomor- bélgyulladás és macskanátha (ún. kombinált) oltásról szóló bizonyítvánnyal (Oltási könyvbe bejegyezve, ezt az első oltáskor kapja a cicus az állatorvosnál).
  Ezen feltételek meglétét a kiállításra való belépés előtt hatósági állatorvos ellenőrzi. (Egyes egyesületek megkövetelhetik, hogy a kiállított cica mikrochippel rendelkezzen! Külföldi kiállítás esetén pedig az érvényes veszettség elleni védőoltás - a cica útlevelébe (pet passport) bejegyezve - is kötelező!)

  A kiállításon nem vehetnek részt vemhes és szoptatós macskák. A kiállítási helyiségben kizárólag azok a macskák lehetnek jelen, amelyeket a kiállításra beneveztek. A kiállítás területén csak abban az esetben lehet macskát értékesíteni, ha azokat a kiállításra benevezték, s az eladási szándékot legkésőbb a kiállításra való belépés előtt a rendezőségnek bejelentették.
A kiállítás ideje alatt eladott macskákat ebben az esetben sem lehet a kiállítás zárása előtt a helyszínről elvinni.

  A kiállítók a macskakiállításra általában reggel 7-9 fele szoktak megérkezni. (a küldött nevezési visszaigazoláson rajta vannak a pontos adatok.) Ekkor a belépéskor megvizsgálja a cicusokat egy állatorvos, megnézi az oltási könyvet, ekkor kapja meg a kiállító a katalógusát, aki eddig nem fizette be a nevezési díját, szintén rendezheti. Ha minden rendben van, akkor a kiállító a ketrecéhez mehet és berendezheti azt, lehetőleg minél otthonosabb körülményeket teremtve kedvenceinek. Utána a kiállítók körbejárnak, megnézik hol fogják bírálni a macskákat, milyen felszereléseket, tápokat, játékokat hoztak ki a forgalmazók, stb... A bírálatok ált. 9.30-10 óra körül kezdődnek, mikrofonba mondják be az éppen bírálatra hívott cicák sorszámát (a TICA sorszámokat figyelni kell az adott ringekben!). 

 
  Fontos, hogy a kiállító hozzon magával a ketrecbe elválasztó függönyöket (min. 2 db, általában 70x70cm), melyeket függöny csipeszekkel vagy előre megvarrt pántokkal rögzít a ketrec felső részéhez; a ketrec aljára egy puha szőnyeget, pokrócot (ált. szimpla ketrecnél szintén 70x70cm, duplánál 70x140cm), a cica számára alomtálcát, macskaalmot, (almoslapát), etető és itatóedényeket. Ezen kívül hozhat párnát, játékot, stb. is. Természetesen jó, ha magával hozza a cica felkészítéséhez valókat is: bunda-kefe, fésű, fültisztító, stb...

  Nagyon fontos, hogy a cica érvényes oltási könyve (külföldi kiállításokra az útlevele!), a kiállítás nevezésének visszaigazolása, a nevezés befizetésének igazolása is a kiállítónál legyen!!! (A ketrecet a kiállítást szervező egyesület biztosítja - ha mégsem, azt jelezni szokták a nevezési felhíváson (főleg külföldön fordul elő ilyen kiállítás.)

 


Cicák felkészítése a versenyre


  A cicákat a versenyre fel kell készíteni: bundájukban nem lehet csomó, filcesedés, nagyobb kitépett szőrmentes folt.
A cicák karmainak legvégét le kell vágni (állatorvos segít, illetve a kiállításon is meg lehet kérni gyakorlottabb kiállítót).
A cicusok füleit belülről is át kell törölni, zsírmentesnek kell lenniük. Fürdetni nem kötelező, de sok esetben kívánatos lehet (legjobb pár nappal a kiállítás előtt, mert addigra megnyugszik a cica).
  Ápolt, szép külsőt kell a cicusnak adni. Előny, ha a cica játékos, kedves. Mindenképpen emberbarátnak, jól szocializáltnak kell lennie a cicusnak, hiszen idegen kéz fogja érinteni és nem szabad karmolnia, agresszíven viselkednie!
  Fontos a jó megjelenés, egészséges kondíció, temperamentum és személyiség!

Kizárás a versenyből és a kiállításról


A versenyből ki kell zárni azokat az agresszív macskákat, amelyeket a bíró a macska viselkedése miatt nem képes megfelelően lebírálni.
  A kiállításon nem vehetnek részt azok a macskák, amelyeket az állatorvos valamilyen okból eltilt (betegség, parazita, rossz kondíció). Ebben az esetben a kiállító más benevezett macskája sem vehet részt a kiállításon.

  A megfelelő oltással nem rendelkező macskák sem vehetnek részt a kiállításon.
Nem bírálhatók le a karomtalanítási műtéten átesett macskák sem.

  Egyes egyesületek előírhatják, hogy a kiállított felnőtt házimacskának ivartalanítottnak kell lennie! (pl. TICA, CFA)...

A kiállítóhelyiségből a nyitvatartás idejénél korábban nem vihetők el a benevezett macskák - kivételt képeznek rendkívüli esetek, amelyeket a rendezőknek be kell jelenteni. A zárás előtt engedély nélkül elvitt macskák címei és díjai visszavonásra kerülnek.

 

 Hagyományos (Tradicionális) bírálat
(MMME, WCF, FIFe, EGCA, GCCF...)

 

  A katalógus sorszámnak megfelelően szólítják az adott bíróhoz a cicákat. A bírálat mindig a tulajdonos jelenlétében történik. Egy nap egy cicát egyszer bírálnak le. A házimacskák külön osztályban (házimacska, ill. házimacska-kölyök [Household pet / kitten (HHP / HHP-kitten), Hauskatzen] - kölykök ált. 3-10 hónapos kor között) indulnak (ezt jelölni kell már a nevezési lapon is!). A független hagyományos rendszerű bírálatoknál (általában) az első 3 helyezett házimacska (-kölyök) kap díjat, a többiek csak bírói minősítést (írott minősítő diplomát az adott cicáról.).

  - WCF-rendszerű kiállításokon az első (1.) kap díjat és a legszebb ellenkező nemű is (Best opp. Sex).
  - a FIFe-rendszerűeknél az első (1.) és a legszebb ellenkező nemű is (Best opp. Sex).

E két utóbbi rendszernél nincs különválasztva a felnőtt- és kölyök házicica kategória.

  Az eredményhirdetésre a kiállítási nap végén, a 'Best in Show' ("legszebb cicák a kiállításon") keretében kerül sor, amely nyilvános a látogatók számára is. Időnként előfordul, hogy egy-egy kedves cica emlékére emlékdíjat is kiadnak (pl. Im Memoriam Vacak, Borostyán-díj, Dormi-különdíj...). [Az egyes klubszabályzatok között kisebb eltérések vannak, de a bírálatok menete azonos.] Az angol GCCF klubnál van házimacska regisztráció és az elért eredmények függvényében címeket is kapnak a cicák (Master / Grand Master / Imperial Grand Master / Olympian Imperial Granmaster...).

 

 

TICA rendszerű bírálat

 

Picivel bonyolultabb, de egyben izgalmasabb verseny a cicák (és a házimacskák számára) is! Nem minden macskakiállításon van lehetőség TICA rendszerű bírálatra. Magyarországon jelenleg (2024.ápr.) a Macskamánia egyesület tagja a TICA-nak. Bővebben: kattints ide a részletekért!
(A fentebb közölt leírások csak kivonatát képezik az egyes macskaegyesületek kiállítási szabályzatainak. Akit bővebben érdekelnek a TICA macskakiállítás részletei, kérem olvassa el a bővebb tájékoztatót a kiállításon megszerezhető címekről, díjakról!)

 

 

 

CFA rendszerű bírálat

A CFA amerika legrégebbi macskás szervezete, 1906-ban alakult. A TICA-hoz hasonló ringes rendszerű versenyeket tartanak és felosztották a Földet több régióra. Minden házicica egy csoportban (HPP) versenyez, nincsenek különválasztva nem, kor, szőrhosszúság és szín szerint. Minden 8.hónapot betöltött házicicát csak ivartalanítva lehet CFA kiállításra vinni, nem lehetnek karomtalanítva. Újabban ismét bevezették a házi kedvencek regisztrációját, de ez nem feltétele a kiállításra nevezésnek!


(foto: (c)2011, NicoleJean1982)


Merit Award

 

A TICA-val ellentétben itt a házicicák nem kapnak címeket, az adott ringben a megfelelő kondíciójú, kedvességű és szép házicicák a piros/fehér "Merit Award" ('Különdíj') -ot kapják ringenként. A kiállítási mester-katalógusban 'MA' jelzéssel jelzik e státusz elérését. Egyes régiók számolják a ringenként/versenyenként az összegyűjtött pontokat (pl. CFA Southern Region, CFA Southwest Region), de központilag nem tartják számon, mint a TICA-nál. A CFA hivatalos honlapja: www.cfa.orgACFA rendszerű bírálat

Az ACFA (American Cat Fanciers Association, 'Amerikai Macskabarátok Szövetsége') szintén ringes rendszerű macskakiállításokat tart. A házicicák - 8 hónapos kor felett - ivartalanítva vehetnek részt a versenyeken. A regisztrált és megfelelő pontokat elért házimacskák - A TICA rendszerhez hasonlóan - címeket kapnak. A magyar FAMKAT partner egyesülete az ACFA-nak, és több alkalommal tartottak ACFA kiállítást, ún. 'Amerikai Ringes' versenyeket.


(foto: (c)2005, http://macsi.gportal.hu)

 
A címekkel és eredményekkel pénzjutalom NEM jár!

| Impresszum |
(c) web, content, layout:  Szentes Gerzson Péter, 2006-

LinkekGCCFtovábbi linkek...

 

utolsó frissítés: 2024.04.17.