TICA - kiállítás menete

T I C A
- The International Cat Association -
(Nemzetközi Macska Szövetség)

 

Kivonat a TICA bírálati rendszer szabályaiból

 


  A bírálat ún. ring-ekben ("körök") történik, egy bíró képvisel egy ringet. A kiállítás rendezői döntik el, hogy hány ringes kiállítást szerveznek. Egy kétnapos, 12 ringes kiállításnál egy nap 6 ringben bírálják a cicákat, a másik nap is 6 ringben. (Illetve a kiállítás szervezői a bírókkal együtt dönthetnek arról is, hogy pl. egyik nap 7 ring, a másik nap 5 ringben zajlanak majd a bírálatok). Mindkét nap mind a 6 ringben - más-más bíró által - lebírálódnak a macskák. Egy nap az összes ringben a kiállításra benevezett összes macskát lebírálják.

Egy ring lehet allbreed ("összfajtás") vagy special ("speciális") :
- allbreed ringben az összes hosszú (LH)- és a rövidszőrű (SH) macskákból együtt hirdetnek eredményt;
- special ringben külön eredményhirdetés történik a hosszúszőrű, és külön a rövidszőrű kategóriákban.

Ezenkívül előfordulnak ún. "Congress"-ek is: egy-egy adott fajta külön bírálata, egyfajta külön fajtaverseny. Akinek regisztrálva van a cicája a TICA-ban, ennek a ringnek a ponjai is beleszámítanak a címhez, a régiópontba viszont nem.

A bírálat következő csoportokban történik:
CHAMPIONSHIP BREEDS (Bajnoki státuszú cicák):
- hosszúszőrű kölykök 4-8 hónap (LH Kitten);
- hosszúszőrű felnőtt macskák 8 hónap felett (LH-Cat);
- hosszúszőrű kasztrált macskák (LH-Alters);
- rövidszőrű kölykök 4-8 hónap (SH Kitten);
- rövidszőrű felnőtt macskák 8 hónap felett (SH-Cat);
- rövidszőrű kasztrált macskák (SH-Alters);

NON-CHAMPIONSHIP BREEDS (Házimacskák):
- hosszúszőrű házimacska kölykök (LH HHP-Kitten);
- hosszúszőrű felnőtt házimacskák – csak ivartalanított indulhat (LH HHP);
- rövidszőrű házimacska kölykök (SH HHP-Kitten);
- rövidszőrű felnőtt házimacskák – csak ivartalanított indulhat (SH HHP)
.

- új fajták - előzetes várakotás a bajnoki státuszért 2. szint (advenced new breed, ANB)
- új fajták - előzetes várakotás a bajnoki státuszért 1.szint (prelinemary new breed, PNB)
- új fajtaváltozatok (New Traits, NBC)

A Kiállítói katalógusban - mindig! - így vannak sorszámozva a cicák:
- LH Kittens: 1-50, SH Kittens: 51-100
- LH Cats: 101-200, SH Cats: 201-300
- LH Alters: 301-350, SH Alters: 351-400
- LH HHP / Kitten: 401-450 és a SH HHP / Kitten: 451-500
- PNB: 501-550, ANB: 551-600, New Traits (új fajtavált.): 601-650
- Exhibition only (versenyen kívüli, bemutatóra): 651-700
- For Sale (Eladó kölykök): 701-

- Az összevetések során a nőstények együtt indulnak a hím macskákkal.
- A macskákat legelőször a saját fajtáján belüli, azonos divízióban (csoportban) lévő, vele azonos színű macskákkal hasonlítják össze.

- Minden ring külön verseny, a bíró egymaga dönti el a sorrendet, ezért nagyon különböző eredmények születhetnek egyes bíróknál, sőt ugyanaz a bíró másnap lehet, hogy egészen máshogyan dönt. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy következetlen. Általában nagyon sok olyan macska van, aki kb. egyforma szinten van, egyiknek a füle jobb, másiknak az álla, stb. Ilyenkor a bíró egyiknap egyiket teszi előrébb, másnap kicsit megváltoztatja a sorrendet. De ez is lehet, hogy azonosan bírál, mert egyértelműen jobbnak látja valamelyiket.

A TICA bírálat menete:

A kiállításon a bírálatok megkezdése után kísérd figyelemmel a bírói ketrecek tetejére felkerülő számokat. Ha a saját macskád katalógusbeli száma megjelenik, akkor a cicádat tedd be a számmal megjelölt ketrecbe. Ezután távozz a bírói körből (ring), és előtte foglalj helyet. A bíró, amikor sorra kerül a cicád, kiveszi és lebírálja, majd visszateszi a ketrecbe. A bírók minden ringben először egy fajtát bírálnak le. (pl. Maine Coon és ha végzett az adott kategóriával, akkor feltűzi a ketrecekre a Best of Color (színsorrend) szalagokat. Ezután összenézi a különböző színek legjobbjait és kitűzi a divízió (fajta csoport: pl. tabby - cirmosok, tortie & white - többszínű és fehérek, solid-egyszínű) sorrendet (Best of Division) -lsd. később a színkódoknál!

Ha megfelelő mennyiségű macska indult az adott kategóriában a bíró szóban kiosztja a fajtagyőztes (Best of Breed) helyezéseket (ennek nincs pontértéke!).

Ezután jöhet a következő fajta (ha az előbb a Maine Coon említettük, akkor a hosszúszőrű macskák vannak soron, tehát pl. a szibériai macskák következnek. Amikor a bíró végzett az összes hosszúszőrű kategóriával (LH-cat), és ha Special ringet csinált, akkor következik a finálé ebből a kategóriából. (Ha 'Allbreed' ringet csinált a bíró, akkor lebírálja még az összes rövidszőrű macskát is (SH-cat), és utána tart finálét!!!

 Attól függően, hogy allbreed vagy special ringet csinált, kiválasztja az adott kategóriában (példánál maradva: hosszúszőrű macskák) szereplő macskák közül az általa legszebbnek ítélt 5-10 macskát kölyökből, felnőttből, kasztráltból, házimacska kölyökből és házimacskából. (Special ringben az első 5 macskát - Allbreed ringben pedig az első 10 macskát.)

A bíró a döntőbe szabadon választ, tehát lehet, hogy egy fajtából többet behív, más fajtából egyet se, egy divízióból akár mind a hármat, míg a másik divízióból egyet se, ha úgy ítéli meg, hogy ott a még a harmadik is jobb, mint a másikban a nyertes. Ezért lehet, hogy a macskád minden ringben szín első, divízió első, de nincs egy döntője sem, míg egy másik divízióból a harmadik pedig bejut. A már kiadott sorrendet viszont nem változtathatja meg a bíró. Tehát azt nem teheti meg, hogy behívja a 2. barna cirmost fehérrel, de az elsőt nem, vagy behívja mind a kettőt, de megfordítja a sorrendet. Egy ringen belül ilyet nem lehet, csak másnap, ami egy másik verseny.

A döntőbe jutott macskák rozetta díjazásban részesülnek, s helyezéseik a következő pontokat érik:

 

Ha a ketrec tetején a számot a segéd lefordítja, haladéktalanul vidd ki a macskádat a bírói körből (ring)! - ugyanis befejezte az ottani szereplését.


 

 

Mit kell leírnom a bírálatkor?

  A kiállítók a katalógusban jegyzik a szín - divízió és a finálé helyezéseiket. Ezek alapján tudják később kiszámolni és összesíteni a pontjaikat. Ebből pedig megtudható, milyen eredményes volt a cica az adott kiállításon és a nemzetközi pontversenyben hol áll.A katalógusban a macskák neve mellett balra a szombati, jobbra a vasárnapi bírálati helyek vannak, legfelül a bíró nevének rövidítésével. Ide írd be a Best of Color helyezésedet 1-től 5-ig, a csoportodba tartozó utolsó macska neve után a Best of Division helyezésedet:
  Ha hallod, hogy ellenőrizni kell a fináléra visszahívott macskák számát, tedd meg, és ha a te macskád száma is felkerül a ketrecre, akkor a legjobbak közé kerültél. Ismét vidd ki a cicát, foglalj helyet a bíróval szemben és örülj együtt a győztesekkel! (Kívánatos az illedelmesen hangos taps és örömmegnyilvánulás!) Ha bekerültél a legjobbak közé, ezt az eredményt a katalógusban lévő (adott napra vonatkozó) finálé összesítőbe írd be!

 

Ha egy eredményben nem vagy biztos, vagy elfelejtetted feljegyezni, NE a bíróhoz menj,
hanem keresd meg a Master Clerket és Ő segíteni fog!

 

  A kiállítás legvégén a Best of Color és a Best of Division helyezések alapján kiszámítható, hány pontot gyűjtött a cica az adott kiállítási hétvégén. A pontokat mindig ringenként számolják össze. Ha egy adott évadon (lsd. később!) belül ugyanazzal a cicával több (ugyanazon ország, vagy külföldi kiállításán) szerepelsz, egyre több pontja lesz, az aktuális pontállás pedig az interneten (http://tica.org/members/standings.php) követhető, így mindig tudható, mit kell még teljesítenie a cicusnak.


Színkódok (szín és divízió):

Best of Color 1-5 helyezések, és a Best of Division 1-3 helyezések - amelyeket a következő színű szalagok jelölnek:


 A TICA címek eléréséhez a macskáknak pontokat kell gyűjteniük, s az alábbi feltételeket kell teljesíteniük:


 Fontos tudnivalók:

 

 

- Házimacskáknál (HHP) mindig ugyanazt a nevet és születési dátumot használja minden esetben, mint amikor először bemutatásra kerül. Ha megváltoztatja valamelyik adatot, akkor két különböző nevezésnek kell tekinteni, amelyek külön kerülnek pontozásra.

- Magyarország a TICA dél-európai (ES, EurS) régiójába tartozik.

- A kiállításra való megérkezést követően ellenőrizd, hogy a nevezett macskád / macskáid neve(i), regisztrációs száma(i) és a feltüntetett régió jók-e! Ha a katalógusban nem azon a TICA regisztrációs számon szerepel a cicád, mint a valós száma, akkor mindenképpen jelezd a Master Clerk-nél!!! (Ugyanis ha nem valós adatokkal versenyez a cica, akkor nem tudják a későbbiekben beazonosítani a pontszámokat illetően!)
-

- Az egy, vagy többnapos kiállítás eredményei külön összesítésre kerülnek, s a kiállítás legszebbjei külön díjazásban részesülnek (Best of Best).

- Címeket csak a TICA-ban regisztrált macskák kaphatnak, egy kiállítási eredményt számítanak be (vagy mégsem...), amelyen még nem volt a macskának regisztrációs száma.


- A felnőtt házimacskákat (HHP) - 8 hónapnál idősebbek - csak ivartalanítva lehet benevezni a versenyre!

- A házimacska kölykök - (HHP Kitten, HHK) - (4-8.hónaposak) címeket nem szerezhetnek.


- Minden TICA évad az adott év május 1-től a következő év ápr.30-ig tart!


- A TICA rendszerről, díjakról, regisztrációról, stb... bővebben a www.tica.org hivatalos oldalon lehet infomációkat szerezni!
- Kiállítási riportok (adott kiállítás eredményei, helyezései):
TICA Showreport Archive

- Régiós verseny állása, helyezései (fajtánként, régiónként is): TICA Standing Archive- Magyar házimacska / házimacska-kölyök TICA régiós eredmények: ITT! (900k, .PDF)A címekkel és eredményekkel pénzjutalom NEM jár!forrás:
www.bengali.hu & www.hazimacska.hu


| Impresszum |
(c) web, content, layout:  Szentes Gerzson Péter, 2006-