1976.nov.14. Országos Macskakiállítás
- Budapest, TIT Stúdió -
- Díszmacskatenyésztők és Macskabarátok Szervezete -

DMSZ

   "A Díszmacskatenyésztők és Macskabarátok Szervezete (DM) 1976 évben november 14-én rendezte az első önálló Országos Macskakiállítást Budapesten. A Rendező Bizottság tagjai: Boross Árpád (elnök), Máté Istvánné és Rithnovszky Gyula (főrendezők), Böthy István, Pákozdy Mária, Pintér Józsefné, Pogány Miklósné, Tarcsa Sándorné és dr.Tóth Lászlóné voltak.

  A kiállítás színhelyéül a TIT Bocskay úti Stúdióját választottuk. A helyiség igen magas bérleti díja ellenében itt jól felszerelt és kultúrált elhelyezési lehetőséget találtunk. A bírálatokat a nagy előadóteremben tartottuk. A kék drapériával letakart állványokon elhelyezett bemutató ketrec sorok a széles, világos, jól fűtött galérián helyezkedtek el. A földszinti bejáratnál porta és telefonszolgálat a hallban díjtalan ruhatár szolgálta közönségünk kényelmét.

[...]

  Az elválasztásra szolgáló széles pulton díjkiosztásig mindenki megtekinthette a győztesek kitüntetéseit, díjakat, serlegeket, különféle dísz és emléktárgyakat. Külön díszpulton helyeztük el a kedvenc macskáját tartó Lenin óriásira nagyított fényképét.

[...]

DM 1977 hírlevél  A kiállítás térbeli elhelyezése az eszmei tartalomnak tökéletesen megfelelően 3 koncentrikus körre volt bontható. Az első, legbelső kör a bírálatok köre, a nemzetközi zsűrivel, a bírálatra felvonuló kiállítókkal, és a termet betöltő nézősereggel.

  A második az ezt körülvevő kiállítási kör az ízléses ketrecsorokban elhelyezett közel 60 felnőtt macskával és 10 alommal, a kiállítás rendjére és az állatokra buzgón őrködő kiállítókkal, rendezőkkel és egyesületi tagokkal. A harmadik kör a nagyközönség köre, amely többezres tömegével nyitástól zárásig nem csak a kiálítási és bírálati termet töltötte meg teljesen, de megtöltötte a lépcsőházat , a bejárati és előcsarnokokat , sőt a bebocsátásra várakozók kettős sora az egész épületet a környező utcákon is messze elhúzódó szoros gyűrűvel vette körül.

  A bírói körben imponáló látványt nyújtott a a piros drapériával letakart katedra mögött elhelyezkedő bírói testület.
A 3 különböző nemzetiségű bíróból álló bíráló bizottság: Dr.Albert Pintera (Csehország) a zsűri elnöke, Horst Führmann úr (Nyugatnémetország), Rithnovszky Gyula (Magyarország). Munkájukat a körülöttük elhelyezkedő titkár, jegyző, tolmács és két diszpécser segítette.

  A fajta, szín, nem és osztály szerinti csoportokban bírálatra hívott macskák gazdái a bírói asztal előtt sorakoztak fel kedvenceikkel. Aki tehette, pórázon vezette állatját a bírók elé: akiknél ez még nem ment, kézben vitték fel állataikat a bírók elé. A bírók mindenegyes cicát gondosan és aprólékosan megvizsgáltak és egyedenként külön- külön megtanácskozott döntésüket a jegyző azonnal rögzítette. Az eredményt, akiknél lehetett közvetlenül, ahol nem, ott tolmács útján azonnal közölték a cica gazdájával.

  A színházszerű elhelyezésű íves széksorokat az érdeklődő közönség százai töltötték meg és a kitüntetett győzteseket hatalmas tapssal köszöntötték."

[...]


A kiállításon 2 házicica vett részt:
  - Misi (házimacska-kandúr, tulajdonos és tenyésztője: Dr.Kindlovics Kálmán)
  - Miuci (házimacska-nőstény, tulajdonos és tenyésztője: Pogány Miklósné)


 A végső megmérettetésen Miuci kapta a a "legszebb házimacska" címet. Misi pedig a "kiállítás legnagyobb macskája" különdíjat kapta.

  (forrás: DM 1977-02-10., 22.sz.körlevél)

 

A Nők Lapjában megjelent fotók a kiállításról

- forrás: Nők Lapja, 1976/49. (dec. 4.)

--- A képre kattintva nagyobb! ---
- (click to large!) -

1976.11.08.

 
A Füles képriportja:

A kor sztárja és abszolút győztese az 5 éves krém perzsa kandúr:
von Freisenbruch Maximilian Mózsi


- forrás: Füles, 1977.január 27.,
- a cikkért köszönet: Nézics Ferencnek
Impresszum |
(c) Web: Szentes Gerzson Péter, 2006-