"Az én Macskám"
- 1981.márc.14-15.
- TIT Stúdió -

en_macskam


Kedves Látogatóink!

  A TIT Természettudományi Studió Fajmacskatenyésztők és Macskakedvelők Szakköre /rövidítve: FAMKAT/ köszönti önöket első bemutatkozása alkalmával. A FAMKAT 1980-ban alakult a macska tenyésztésével és tartásával kapcsolatos biológiai ismeretek terjesztésére és a tudományos alapokra helyzett sport tenyésztés megteremtésére.

  A macskák sportszerű tenyésztése Angliában kezdődött, mintegy száz éve. A céltudatos tenyésztői munka nyomán több mint 70 jól elkülönülő fajta és változat jött létre. Magyarországon a sporttenyésztés iránti érdeklődés csak a 70-es években jelentkezett és ez az oka annak, hogy hazánkban a fajtatiszta macskák alig ismertek . A FAMKAT tagjai uttörö munkát végeztek a korábban nálunk nem ismert egzotikus fajták meghonositásában és tenyésztésében. Munkájuk eredményét bizonyitja, hogy a macska- tenyésztésben élenjáró országokból importált tenyészállatokkal és a tőlük származó utódokkal már több alkalommal nyertek dijakat külföldi kiállitásokon is. Kiállitásunkon ezekből a nemzetközi standardoknak megfelelő fajtákból és a kedvencként tartott
macskákból mutatunk be "izelitőt" látogatóinknak.

  Magyarországon, minthogy a sporttenyésztés viszonylag később kezdődött meg, mint másutt, a macska mint kedvenc állat
a háttérbe szorult. A macskával kapcsolatos szakirodalom hiánya sok gondot okoz a macskatartóknak. Ennek a hiánynak pótlására adjuk közre ezt a füzetet, amely, reméljük, szerény keretek között is segitséget nyujt a macskatartáshoz.

  A FAMKAT a macska egészségtanával, higiéniájával és tenyésztésével kapcsolatos tudományos ismeretek egybegyüjtéséhez és a kellő szakmai háttér megteremtéséhez állatorvosokból, genetikusokból és állattenyésztőkből álló Tanácsadó Bizottságot hozott létre. A macskával kapcsolatos közérdekü ismeretek terjesztésére a FAMKAT havonta egyszer nyilvános előadást tart, ezekről a Pesti Müsor és az tlet és Tudomány rendszeresen ad hirt a TIT Studió programjai között.

  Ezuton is köszöntjük azokat a XI. kerületi általános iskolásokat, amelyek az ÉN MACSKÁM gyermekrajz pályázatra beneveztek és ezzel is hozzájárultak kiállitásunk érdekesebbé tételéhez.


a FAMKAT vezetősége és tagjai- 'Az én Macskám' - ismeretterjesztő füzet, 1981., TIT Stúdió (Gy.sz.: 81.183) -


Impresszum |
(c) Web: Szentes Gerzson Péter, 2006-